Παραρτήματα :

Βασικές Οδηγίες για Σπουδές στην Ολλανδία: Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Πριν Φτάσετε

Εξερευνήστε τις διάφορες επιλογές:

Η Ολλανδία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα Πανεπιστημιακών προγραμμάτων που διδάσκονται στα Αγγλικά. Εξερευνήστε Πανεπιστήμια και προγράμματα που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντα και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η φήμη, το πρόγραμμα σπουδών και η τοποθεσία.  Ένας καλός Ακαδημαϊκός Σύμβουλος μπορέι να σας βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό.

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Ελέγξτε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις Εισαγωγής για κάθε πρόγραμμα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακαδημαϊκά προσόντα, τεστ επάρκειας αγγλικής γλώσσας (όπως το IELTS) και προθεσμίες υποβολής αιτήσεων. Φροντίστε να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να υποβάλετε έγκαιρα την Αίτησή σας.   Το NETWORK μπορεί να αναλάβει όλες αυτές τις διαδικασίες για εσάς με εγγύηση αποτελεσμάτων.

Αφού Φτάσετε

Προγράμματα προσανατολισμού:

Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία προσφέρουν προγράμματα προσανατολισμού (orientation programmes) για να βοηθήσουν τους διεθνείς φοιτητές να εγκατασταθούν στο νέο τους περιβάλλον. Μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτά τα προγράμματα για να εξοικειωθείτε με το Πανεπιστήμιο και τις εγκαταστάσεις του, να γνωρίσετε πολλούς άλλους φοιτητές και να μάθετε για βασικές υπηρεσίες και παροχές του Ιδρύματος που επιλέξατε για Σπουδές.

Ακαδημαϊκό σύστημα:

Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με το Ολλανδικό ακαδημαϊκό σύστημα, το οποίο δίνει έμφαση στην ανεξάρτητη μάθηση και την ενεργό συμμετοχή. Να είστε προετοιμασμένοι για διαδραστικές διαλέξεις, ομαδικά έργα και ατομική μελέτη. Επωφεληθείτε από τους εκτεταμένες δυνατότητες και υποδομές της βιβλιοθήκης και από τους χώρους μελέτης που είναι διαθέσιμοι στην Πανεπιστημιούπολη.  Για όσους φοιτητές έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα Foundation στοNETWORK, η εξοικείωση δεν είναι πρόβλημα και η ένταξη στο Ολλανδικό σύστημα είναι αυτόματη.

Μελέτη στα αγγλικά:

Επειδή οι Σπουδές στην Ολλανδία περιέχουν πολλά προγράμματα που διδάσκονται εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά, στο ποικίλο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης και επικοινωνίας, θα μπορέσετε να συναναστραφείτε με φοιτητές από πολλές και διαφορετικές χώρες, με πολύ διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα  Έτσι μπορείτε να αποκτήσετε μια παγκόσμια προοπτική και να κάνετε γνωριμίες και φιλίες με άτομα από ολόκληρο τον κόσμο.

Κοινωνική και Νεανική Δραστηριότητα

Ολλανδική κουλτούρα και τρόπος ζωής:

Ψάξτε και γνωρίστε την Ολλανδική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής όσο διαρκούν οι Σπουδές στην Ολλανδία.  Κατά τη διαμονή σας στην Ολλανδία, να επιδιώξετε να συμμετέχετε σε τοπικές δραστηριότητες και να εξερευνήσετε το ζωντανό περιβάλλον στις πόλεις και τα Πανεπιστημιακά campus. Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για το φιλελεύθερο και ανοιχτό τους μυαλό, την αποδοχή όλων των ειδών ανθρώπων και συνηθειών και την μεγάλη αγάπη τους για το ποδήλατο.

Φοιτητικοί Σύλλογοι και Όμιλοι:

Η συμμετοχή σε έναν φοιτητικό σύλλογο ή όμιλο μπορεί να κάνει την κοινωνική σας ζωή πολύ πιο γεμάτη και ενδιαφέρουσα και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε επαφές τόσο με Διεθνείς όσο και με Ολλανδούς φοιτητές. Αυτοί οι σύλλογοι οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και κοινωνικές συγκεντρώσεις, παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης και διασκέδασης.

Ταξίδια και Εξερεύνηση:

Η Ολλανδία βρίσκεται κεντρικό σημείο στην Ευρώπη.  Αξιοποιήστε το εξελιγμένο σύστημα μεταφορών της ευρύτερης περιοχής για να εξερευνήσετε και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ίδια η Ολλανδία έχει πολύ όμορφα φυσικά τοπία, τόσο παραθαλάσσια όσο και χερσαία, ιστορικά μνημεία και γραφικές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, το Μάστριχτ και η Ουτρέχτη.

Καθημερινή ζωή

Στέγαση:

Εξερευνήστε διάφορες επιλογές στέγασης, όπως Πανεπιστημιακές Εστίες, κοινόχρηστα διαμερίσματα ή ιδιωτικά ενοικιαζόμενα σπίτια. Ξεκινήστε την αναζήτηση από νωρίς για να εξασφαλίσετε οικονομικά και κατάλληλα καταλύματα, γιατί οι Φοιτητικές Εστίες δεν επαρκούν για όλους.

Μεταφορές

Η Ολλανδία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων τρένων, λεωφορείων, τραμ και ποδηλάτων. Το πιο σύνηθες για τους φοιτητές είναι να αγοράσετε ένα ποδήλατο και να το χρησιμοποιούν ως το βασικό τους μέσο μετακίνησης για μικρές και μεσαίες αποστάσεις.

Υγειονομική Περίθαλψη:

Ως φοιτητής/ρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχετε ασφαλιστική κάλυψη υγείας στο Ολλανδικό σύστημα υγείας το οποίο είναι από τα πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη και σας καλύπτει πλήρως.

Εξωσχολικές Δραστηριότητες / Μαθητικοί Σύλλογοι και Όμιλοι:

Μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες συμμετέχοντας σε φοιτητικές λέσχες ή ομάδες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σας, τα χόμπι, το καλλιτεχνικό ή το ακαδημαϊκό σας ενδιαφέρον. Αυτές οι δραστηριότητες σας δίνουν τη δυνατότητα να συναντήσετε άτομα με νοοτροπία παρόμοια με τη δική σας και να ενισχύσετε την προσωπική, την κοινωνική και την επαγγελματική σας αναζήτηση και εξέλιξη.

Αθλητισμός και Φυσική Κατάσταση:

Η Ολλανδία ενθαρρύνει έναν ενεργό και δραστήριο τρόπο ζωής.  Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις και προσφέρουν διάφορα προγράμματα αθλητισμού και γυμναστικής. Μπορείτε να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες, να διατηρήσετε τη φόρμα σας, να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το τυχόν ακαδημαϊκό άγχος σας, αλλά και να γνωρίσετε πολλούς νέους ανθρώπους μέσα από τις δραστηριότητες αυτές.

Ευκαιρίες Μερικής Απασχόλησης / Κανονισμοί Εργασίας:

Στους Ευρωπαίους φοιτητές και φοιτήτριες επιτρέπεται να εργάζονται με μερική απασχόληση (part-time) παράλληλα με τις Σπουδές στην Ολλανδία. Οι κανονισμοί σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ωρών που μπορείτε να εργάζεστε την εβδομάδα σας επιτρέπουν να εργάζεστε από 16 έως 20 ώρες.

Εύρεση Εργασίας και σχετικές Πανεπιστημιακές Υπηρεσίες

Εξερευνήστε τις online πλατφόρμες εργασίας και αξιοποιήστε τα Πανεπιστημιακά Γραφεία  Απασχόλησης για τις δυνατότητες μερικής απασχόλησης. Οι πιο συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν εργασία σε εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα λιανικής ή ως βοηθός σε ερευνητικές ομάδες εντός και εκτός του Πανεπιστημίου.

Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση:

Η Ολλανδία φιλοξενεί ανθρώπους από διάφορα Εθνικά υπόβαθρα. Στα Πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται πολλές φοιτητικές ομάδες και οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες ή lifestyles και προσφέρουν την ένταξη των φοιτητών σε  κοινότητες που εντάσσουν κάθε διαφορετικότητα, αλλά και προωθούν πολιτιστικές ανταλλαγές.

Υποστήριξη Διεθνών Φοιτητών:

Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ειδικά γραφεία και συμβούλους για την υποστήριξη των μη-Ολλανδών φοιτητών, βοηθώντας τους να ενσωματωθούν στην ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή του ιδρύματος και της κοινωνίας γενικότερα. Επωφεληθείτε από αυτές τις δυνατότητες για εξοικειωθείτε καλύτερα και ευρύτερα με το ακαδημαϊκό και κοινωνικά περιβάλλον. 

Συνοπτικά, οι Σπουδές στην Ολλανδία προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσετε προγράμματα Σπουδών που διδάσκονται στα Αγγλικά, ενώ ζείτε και δημιουργείτε σε ένα ποικίλο και φιλόξενο περιβάλλον. Με προσεκτική έρευνα για τις απαιτήσεις Εισαγωγής και την εξοικείωση με το Ολλανδικό Ακαδημαϊκό Σύστημα, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία των σπουδών σας. Εξερευνήστε την τοπική κουλτούρα, ενταχθείτε σε φοιτητικούς συλλόγους και ομίλους και αδράξτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τόσο την Ολλανδία όσο και την Ευρώπη.

Contact Information
For more information and to get full support for applying for a Bachelor’s or a Master’s Degree in the Netherlands, please contact NETWORK by dialing the following numbers: Athens:  2107488131 – Thessaloniki:  2310240394