Παραρτήματα :

Το Κόστος Διαβίωσης και τα Δίδακτρα Σπουδών στην Ολλανδία

Η Ολλανδία, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μαζί με τη Μ. Βρετανία, τον πιο δημοφιλή προορισμός Σπουδών για διεθνείς φοιτητές που αναζητούν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και πολύ ζωντανή καθημερινότητα με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εμπειρίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους Έλληνες (και ξένους) υποψήφιους φοιτητές να εξετάσουν το κόστος ζωής και Σπουδών στην Ολλανδία, μια πολύ μοντέρνα Ευρωπαϊκή χώρα.

Όσον αφορά τα δίδακτρα, οι Σπουδές στην Ολλανδία προσφέρουν σχετικά προσιτές επιλογές σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Σκανδιναβία).  Για φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δίδακτρα είναι περίπου € 2.200 ετησίως. Οι φοιτητές με διαβατήρια εκτός ΕΕ πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα, που κυμαίνονται συνήθως από € 8.000 – €20.000 ετησίως, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης, το κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πόλη. Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει για κάθε μήνα έναν οικονομικό προϋπολογισμό εξόδων από € 900 – € 1.500, για την κάλυψη διαμονής, διατροφής, μεταφοράς και άλλων προσωπικών εξόδων.  Η ενοικίαση δωματίου σε διαμέρισμα συγκατοίκησης μαζί με άλλους φοιτητές, μπορεί να κοστίσει μεταξύ € 500 και € 1,000 το μήνα. Η ζωή στις φοιτητικές εστίες, σε όσα Πανεπιστήμια διαθέτουν εστίες, είναι ένας δύσκολος στόχος για να επιτευχθεί, αλλά μπορεί να προσφέρει πιο χαμηλά έξοδα, εφόσον κανείς το πετύχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες τυχόν υποτροφίες, αλλά κυρίως οι θέσεις μερικής απασχόλησης (part-time) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τις Σπουδές στην Ολλανδία.  Οι φοιτητές επιτρέπεται να εργάζονται έως και 16 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ενώ κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να εργάζονται full-time (40 ώρες/εβδομάδα), εξασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα και αποταμιεύσεις για την περίοδο των μαθημάτων. 

Ενώ οι Σπουδές στην Ολλανδία μπορεί να απαιτούν προσεκτικό οικονομικό σχεδιασμό, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα και οι ποικίλες πολιτιστικές εμπειρίες της χώρας την καθιστούν μια αξιόλογη εμπειρία για πολλούς φοιτητές. Ερευνώντας τις διαθέσιμες υποτροφίες, εξερευνώντας οικονομικές επιλογές στέγασης και με προσεκτική διαχείριση στα έξοδα, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πολυσυζητημένη Ολλανδική περιπέτεια Σπουδών πραγματικότητα.

Contact Information
For more information and to get full support for applying for a Bachelor’s or a Master’s Degree in the Netherlands, please contact NETWORK by dialing the following numbers: Athens:  2107488131 – Thessaloniki:  2310240394