Τα περισσότερα προγράμματα Σπουδών είναι Αγγλόφωνα, αλλά υπάρχουν και πολλά Ελληνόφωνα, κυρίως στα Δημοσια Ιρύματα.
Τα Δημόσια Πανεπιστήμια, λόγω των μηδενικών τους διδάκτρων για τους Έλληνες φοιτητές και παράλληλα λόγω της συμμετοχής τους στο μηχανογραφικό των φοιτητών από Ελλάδα για Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων, έχουν σαφώς πολύ ψηλότερες απαιτήσεις και προδιαγραφές στο να εισαχθούν οι φοιτητές.
Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα, τα οποία κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα, εκτός των Ιατρικών και Οδοντιατρικών σχολών, οι οποίες χρεώνουν σχετικά ψηλά δίδακτρα, λόγω του ότι η φύση της εκπαιδευσης αυτής, απαιτεί μικρές ομάδες εκπαιδευομένων για κάθε καθηγητή και πολλά εργαστήρια και κλινικές, οπότε ανεβαίνει και το κόστους της εκπείδευσης.
Σημαντικό ρόλο, στην αύξηση της δημοτικότητας των Κυπριακών Πανεπιστημίων παίζει και ο τρόπος ζωής που πλησιάζει αρκετά τα Ελληνικά χαρακτηριστικά, αλλά και η άνεση που νοιώθουν οι Ελληνες φοιτητές λόγω της γλώσσας.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Λευκωσία, αλλά και σε άλλες πόλεις, βρίσκονται μερικά πολύ αξιόλογα Πανεπιστήμια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, όπως το ΕυρωπαΪκό Πανεπιστήμιο (European University), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia), το από δεκαετίες καταξιωμένο Frederick University, αλλά και το καθ’όλα γνήσιο Βρετανικό Πανεπιστήμιο με campus στην Κύπρο, το φημισμένο University of Central Lancashire.
Ειδικά μεσιτικά γραφεία και Οικιστικές Μονάδες (Private Accommodation) διευκολύνουν στο πρόβλημα της διαμονής των φοιτητών. Το κόστος διαβίωσης, αν και όχι από τα χαμηλότερα, είναι βατό, με μέσο όρο τα €900 μηνιαίως.